Obiective turistice


Pensiunea La Rusu se afla intr-o pitorească zonă rurală, la numai 20 de minute distanță de centrul orașului Buzău. Cazându-vă la noi puteți beneficia de liniștea specifică satelor, de aer curat și un peisaj verde. În plus, puteți vizita obiectivele turistice din zona Buzăului, printre care se numără fenomene naturale precum Vulcanii Noroioși de la Berca sau Focurile Vii de la Lopătari, dar și vestigii istorice și alte tipuri de atracții.

Vulcanii Noroioşi

vulcanii noroioși berca buzauRezervația Naturală Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici şi Mari ale Buzăului este situată la aproximativ 18 km de pensiunea La Rusu. Drumul de acces este asfaltat si marcat cu indicatoare.

Ce sunt Vulcanii Noroioși?

Vulcanii Noroioși reprezintă un fenomen natural constând intr-o erupție lentă sau bruscă de noroi datorată unor emanații de gaze sau de petrol. În cazul celor din zona Buzăului, este vorba despre gaze generate de un zăcămând petrolifer situat la câteva sute de metri sub pământ. Gazele ies la suprafață printre faliile tectonice și diferite crăpături, antrenând în această mișcare cantități de noroi și de apă. În punctele de erupție se formează mini-conuri vulcanice cu înălțimi de până la 5-6 metri, iar lava se prelinge în jurul acestora, creând un peisaj lunar, care contrastează cu verdeața din jur.

În zona Buzăului există două locații principale unde acest fenomen și tip de peisaj pot fi observate, aflate la 1 km distanță unul de altul:

  • Pâclele Mici – situată la o altitudine de 341 m, ce se întinde pe aproximativ 10 ha și unde se pot observa mai multe conuri de dimensiuni mici. Aici vulcanii sunt mai activi și noroiul proaspăt.
  • Pâclele Mari – situată la o altitudine de 322 m, ce se întinde pe aproximativ 20 ha și unde numărul conurilor este mai mic, dar acestea se ridică la înălțimi mai mari. Aici vulcanii sunt latenți, erup mai rar, noroiul fiind mai uscat.

Muntele de sare de la Lopătari

Un alt monument al naturii și un obiectiv turistic din zona Buzăului, Muntele de sare de la Lopătari se află între localitățile Lopătari și Mânzălești, pe Drumul Județean 203K, la aproximativ 40 km distanță de pensiunea La Rusu. Drumul până acolo traversează câteva sate pictorești și zone de o deosebită frumusețe a naturii. Canioanele de sare brăzdate în latura muntelui reprezintă cea mai impresionantă trăsătură peisagistică.

Întreaga rezervație, cunoscută sub numele de Platoul Salin Meledic se întinde pe o suprafață de 67,5 ha și este situată la o altitudine de 600 m. În zonă se găsesc un număr de 35 de peșteri, printre care și Peștera 6S, considerată pentru mult timp cea mai lungă peșteră formată în sare din lume. Aceasta are o lungime de 1.257 m și săli înalte de 20 m. Stalactitele din peșteră au dimensiuni impresionante de 1,5 m și grosimi de 30 cm la bază.

Tot aici găsiți și câteva lacuri de apă dulce. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Lacul Meledic, cunoscut printre localnici și drept Lacul Mare sau Lacul fără Fund. De numele acestui lac se leagă o serie de legende.

Barajul Siriu

Barajul SiriuUnul dintre cele mai mari lacuri artificiale din România, Barajul Siriul este un baraj de acumulare de pământ amenajat pe cursul superior al Râului Buzău, între Masivul Podul Calului și Masivul Siriu. Amenajarea acestuia a fost finalizată în anul 1985 și a avut drept rezultat o serie de transformări în peisajul zonei, printre care se numără și apariția unor viaducte impresionante menite a facilita accesul în jurul barajului.

Drumul de acces către Gura Siriului se face pe DN10, iar partea de jos a barajului se află la aproximativ 65 km de pensiunea La Rusu. Drumul este asfaltat și face legătura între Buzău și Brașov.

Un rai al pescarilor datorită bogăției speciilor de pește din lac (păstrăv, crap, caras, etc.), Barajul Siriul este și o destinație balneară, dat fiind că în apropierea sa se află stațiunea Băile Siriu, pe raza căreia se găsesc trei izvoare de ape minerale termale, uşor mineralizate.

Dacă vreți să admirați natura buzoiană în toată splendoarea ei, vă recomandăm zona Cascadei Pruncea. Drumul de acces se desprinde din DN10 pe raza satului Cașoca, la baza barajului. Un drum forestier de 5,6 km vă duce până în apropierea cascadei.

 

Tabăra de sculptură Măgura

Un adevărat muzeu în aer liber, unde puteți admira un număr impresionant de 256 de sculpturi concepute de artiști români de-a lungul a 16 ani, Tabăra de Sculptură de la Măgura este un exemplu cum arta se îmbină cu frumusețea și prospețimea naturii. Distribuite pe un spațiu de 21 ha, pe iarbă și printre copaci, statuile se îmbină foarte bine cu peisajul. Frumusețea locului îl făcea pe Gemal Biedici, fostul șef de guvern al Iugoslaviei să declare:

Măgura este un fenomen artistic tulburător. Am impresia că statuile au ieşit din pământ şi-au crescut odată cu nucii, cu plantele, cu iarba, cu pădurea. Toate la un loc formează un ansamblu greu de descris, splendid, fermecător”.

După o serie de dispute privind proprietatea terenului pe care Tabăra de Sculptură de la Măgura este așezată, aceasta a revenit în administrarea Muzeului Județean Buzău și constituie unul dintre obiectivele turistice din zona Buzăului.

Tabăra de Sculptură de la Măgura se află la numai 20 km distanță de Pensiunea La Rusu, iar accesul se face prin DN10. Drumul până acolo durează aproximativ 23 de minute.

 

Muzeul Chihlimbarului din Colți

Muzeul de ChihlimbarConstruit de locuitorii satului și deschis pentru public în anul 1973, Muzeul Chihlimbarului din comuna Colti este unul dintre obiectivele turistice ale zonei Buzăului.

Clădirea care adăpostește muzeul seamănă foarte mult cu o casă țărănească din zonă dispusă pe trei nivele: demisol,parter si etaj. La parter, sunt  trei săli, unde puteți admira diferitele colecții geologice ale muzeului – colectia de chihlimbar, precum și colectiile de flori de mina, roci, fosile si pietre semipretioase. Colecţia de chihlimbar include, în majoritate, mostre de chihlimbar provenite din zăcămintele extrase din Munţii Buzăului.

La etaj puteți admira colecţia de etnografie a muzeului, compusă, în principal, din obiecte donate de către locuitorii din zonă. Printre acestea se numără unelte meștesugărești specifice, dar și articole vestimentare tradiționale și obiecte artizanale. Tot la Muzeul Chihlimbarului se găsește o interesantă colecţie de batiste cusute de mână.

Probabil vă întrebați de ce a fost aleasă localitatea Colţi pentru organizarea acestui muzeu. Răspunsul este simplu: pentru că aici s-a aflat singura exploatare de chihlimbar din România, care a fost închisă în 1948 deoarece zăcământul a fost epuizat.

Focul Viu – Lopătari

Focurile viiO zonă de o rară frumusețe, Munții Buzăului adăpostesc multe locuri interesante care merită vizitate. Unul dintre acestea sunt Focurile Vii de pe raza satului Terca, situat îm comuna Lopătari.

Un alt fenonomen natural, Focul Viu are o explicație științifică asemănătoare Vulcanilor Noroioși: focurile sunt întreținute de emanația de gaze naturale care pătrund către suprafață printre fisurile tectonice.

Cunoscut printre localnici si sub numele de „Focul nestins” datorită faptului că arde fără întrerupere de zeci de ani, Focul Viu poate fi admirat în orice moment al zilei, dar mai ales seara, cand vizibilitatea sa crește.

Focul Viu se află la aproximativ 60 km de pensiunea La Rusu. Drumul până la baza dealului este asfaltat, iar de acolo se urcă aproximativ 10 minute pe jos pe o potecă. Indicatoarele sunt mai greu de găsit, dar vă puteți baza pe indicațiile oferite de localnici.

 

 

 

Vestigii rupestre din Munții Buzăului

Biserica rupestra AlunisAscunse adânc inima codrului, în locuri unde se poate ajunge numai pe jos, vestigiile rupestre din Munţii Buzăului reprezintă dovezi istorice ale începuturilor creştinismului pe teritoriul țării noastre. Istoricii nu au reuşit să le dateze cu exactitudine, dar se consideră că istoria acestora ne duce înapoi în timp până în secolele III – IV după Hristos.

La aproximativ 30 km de pensiunea La Rusu se află comuna Buzioru. Între Buzioru și Colți sunt dispersate pe dealuri și prin păduri vestigii rupestre cu o importanță deosebită, printre care Biserica Săpată în Piatră de la Aluniş, chilia lui Dionisie Torcătorul de pe raza satului Nucu, schitul Fundul Peşterii și  Bisericuţa lui Iosif sau Ion Blagoslovul.

Dacă sunteți amatori de drumeții pe dealurile și prin Munții Buzăului, expedițiile de căutare a vestigiilor rupestre reprezintă o oportunitate să vă petreceți weekendul în aer liber.